Dwerggeiten

In 2004 hebben we 2 kleine drachtige dwerggeiten (Bella en Evita van de Viermorgen) gekocht van Peter Blok uit Bennekom. Dit waren stamboekgeiten, zodat wij ook lid geworden zijn van het stamboek NFD en de stalnaam “Het Bovenveen” hebben aangevraagd. Deze 2 geiten zijn de stammoeders van onze fokkerij. 

                             
             Bella                                     Evita                           
 
Onze geiten zijn CAE-vrij, omdat ze anders niet bij onze zwoegervrije schapen mogen lopen. Tevens heeft onze stal de CL-vrije status.
 
Door te selecteren op kleur hebben wij inmiddels een bonte variatie geiten gehad. Bruin, zwart, bruinstippel, bruincontrastippel, bruinschimmel, wildkleur en chocoladebruin. Sommige hebben de tan-tekening (lichte onderbuik, knieën, spiegel en verticale strepen bij de ogen). En vanaf 2017 nu ook blauwschimmels, black & tan en camel erbij.
   
 
Jaarlijks streven we er naar ca. 20 geiten te laten dekken. Bij het aflammeren is het telkens weer spannend welke kleuren de lammetjes hebben. Onder “nieuwe oogst” ziet u foto’s van de laatstgeboren lammeren.
 

In 2022 zijn onze 30 geiten gedekt door 9 bokken, allemaal zelf gefokt. Ook in 2023 weer veel lammetjes mogen verwelkomen. Schitterende blauwschimmels met tan, zonder tan, mooie black & tans en bonte lammetjes. Helaas wat meer bokjes dan geitjes, maar ook dat hoort bij fokkerij! Voor de eerste foto's zie onder nieuwe oogst.

In 2019 zijn onze 23 geiten gedekt door 9 bokken, allemaal zelf gefokt. De verwachting is uitgekomen: een prachtig stel geitjes en bokjes is geboren in 2020. Schitterende blauwschimmels met tan, mooie camels, black & tans en bonte geiten. We zijn blij met het resultaat van dit jaar! De vaders zijn:

Julius Ivar Stefano
Ivano Ido Simon
Hendrik Hansi Bruce
In 2018 zijn onze 22 geiten gedekt door 13 bokken, 10 zelf gefokt en 3 aangekocht. Naast onze stippelgeiten zijn we begonnen met het fokken van blauwschimmels, camel en black & tan. Om hiermee een goed begin te maken hebben we 8 blauwe bokjes aangehouden en ingezet voor de dekkerij, zodat we nu heel wat verschillende bloedlijnen hebben. Hopelijk in mei 2019 een kleurrijk gezelschap in de wei! 
Presco Emilio Hendrik Elbano
Dennis Simon Drents Blue Rocky
     
Antonio en Angelo      
 
In 2014 zijn onze 11 geiten gedekt door 6 bokken, 3 eigengefokte en 3 aangekochte bokken:
Paolo van het Bovenveen Prisco van het Bovenveen
Bon Jovi Alexander vh Bovenveen Sietze
Sven Lucky Luuk
 
In 2013 zijn onze 5 geiten gedekt door 4 verschillende bokken, waarvan Sietze vers bloed in onze fokkerij moest brengen:
Britt's Pablo vh Bovenveen Bon Jovi Alexander vh Bovenveen
Bambix vh Bovenveen Sietze
 
In 2011 zijn onze 11 geiten gedekt door 5 eigengefokte bokken, dit om de verschillende bloedlijnen en de kleurenfokkerij te bevorderen:
   
Berrico vh Bovenveen Bennie vh Bovenveen Bounty vh Bovenveen    
     
Black Pearl vh Bovenveen Engelbert vh Bovenveen      
  
In 2010 hebben wij gedekt met 3 eigengefokte bokken:
Berrico vh Bovenveen Blake vh Bovenveen Barbaros vh Bovenveen
  
In 2009 hebben wij gedekt met 3 eigengefokte bokken:
Pablo vh Bovenveen Prince vh Bovenveen Nicky vh Bovenveen
 
In 2008 hebben we gedekt met 2 eigengefokte bokken. We hebben Barney opnieuw gebruikt en zijn zoon Pablo van het Bovenveen. Pablo is zwart met een camelkleurige tan, heeft 2 witte vlekken en bovendien heeft hij de meelfactor. De meelfactor geeft witte stippeltjes bij de oorinplant en op de neus. 
Barney vh Bovenveen Pablo vh Bovenveen
 
In 2007 hebben we de van Peter Blok aangekochte bok Agador van de Bokkerijdersburcht gebruikt en tevens onze eigengefokte bokken Barney en Charlie:
Agador van de Bokkerijdersburcht Barney van het Bovenveen Charlie van het Bovenveen
 
Voor bloedverversing en omdat er niet veel CAE-vrije stamboekfokkers zijn hebben we in 2006 een bruine dwergbok (Christof) van Arend Westendorp uit Enschede gekocht. Christof was geen stamboekbok, maar we hebben hem in het stamboek laten inkeuren (opnemen). Hij heeft in 2006 samen met de eigengefokte bok Elvis onze geiten gedekt.
 
Mocht u belangstelling hebben voor dwerggeiten of bokken, kom dan gerust eens langs.

Elk jaar opnieuw hebben wij kleurig fokmateriaal te koop.

 
Website laten maken door Best4u Group B.V.